A A A K K K
для людей із порушенням зору
Водянська громада
Запорізька область, Василівський район

6 лютого- День звільнення села Водяне

Дата: 06.02.2022 17:58
Кількість переглядів: 448

      Сьогодні, 6-го лютого, в Водянській об’єднаній територіальній громаді відзначили 78-му річницю від дня звільнення села Водяне від німецько-фашистських загарбників.

      Цього дня у Водяному, біля пам’ятної стели, відбувся урочистий мітинг за участі голови сільської ради Сергія Єрмакова, голови ветеранської організації Миколи  Мендрика, голови ветеранської організації Водянської ОТГ Володимира Гальчинського та громадськості села.  Присутні згадали невмирущий подвиг бійців, що звільняли населений пункт від окупантів та хвилиною мовчання вшанували пам'ять загиблих під час звільнення Водяного.

      В цей день ми низько схиляємо голови перед світлою пам’яттю загиблих фронтовиків, віддаємо данину поваги й шани колишнім підпільникам і партизанам, оборонцям та визволителям рідної землі.

      Молоде покоління односельців повинне знати про ці трагічні сторінки історії. Після віроломного нападу фашистської Німеччини на Радянський Союз у Водяному більшість чоловіків призовного віку стали воїнами Червоної  Армії. Колгоспники відправили  для потреб армії багато коней, автомашин та тракторів.  З наближенням фронту у Водяному створено народне ополчення, до якого з першого дня записалося понад 200 чоловік.

          Загін народного ополчення перетворили у винищувальний батальйон, який тримав оборону на річці Конка. Для підпільної роботи в тилу ворога  було залишено групу в складі 30 чоловік на чолі з досвідченим підпільником М.В.Самарцем. З перших днів патріоти встановили зв’язок з частинами Червоної Армії, які тримали оборону в сусідньому селі Балки.

        За два роки і чотири місяці окупації Водяного фашисти стратили понад 200радянських активістів і вивезли на каторгу до Німеччини 1238 чоловік. Водяне визволили від ворога 6 лютого 1944 року бійці 266-ї дивізії 32-го стрілецького корпусу 4-го Українського фронту – 1131 з них загинули за визволення села.

      Ми всі у неоплатному боргу перед пам’яттю загиблих на фронтах Великої Вітчизняної війни. Честь та слава доблесним захисникам  Вітчизни!

Дорогі ветерани, спасибі вам за те, що ви, в надзвичайно важкій боротьбі, вистраждали і захистили нашу Свободу. За те, що своїми руками підняли наш край з руїн і що ви нагадуєте нам, як потрібно жити і любити свою Батьківщину!

      Ми пам’ятаємо, що тільки завдяки мужності та стійкості наших дідів й прадідів Україну і Світ врятовано від нацистської чуми. Бажаю всім землякам здоров’я, щастя, упевненості в грядущому дні й ніколи не зазнати ні вам, ні вашим дітям і внукам воєнних лихоліть. Нехай нас у всі часи об’єднує та згуртовує любов до рідного краю, бажання захистити його, зробити ще красивішим, багатшим, квітучим!

      Нехай на вулицях нашого міста завжди панує атмосфера миру і добра, а в життя кожного з вас доля приносить тільки позитивні зміни, сім’ї будуть міцними, а діти ростуть здоровими і щасливими!

Микола Ященко


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь