A A A K K K
для людей із порушенням зору
Водянська громада
Запорізька область, Василівський район

Ми не маємо права забути

Дата: 27.11.2021 17:10
Кількість переглядів: 741

«Ми не маємо права забути» – саме під таким гаслом відбулися пам’ятні заходи у закладах освіти Водянської ОТГ  з нагоди 88-ї річниці Голодомору в Україні. Школярі долучилися до Всеукраїнської акції «Запали свічку пам’яті» у пам’ять про жахливу трагедію українського народу. Знаково, що молодь пам’ятає про страшні сторінки історії

День пам’яті жертв Голодоморів проводиться щорічно в четверту суботу листопада. Цього року він припадає на 27 число. Вперше вшановувати пам’ять загиблих почали в 1998 році з указом Леоніда Кучми. Сучасну назву і дату дня визначив указ Віктора Ющенка в травні 2007 року.

В Нововодянській школі  вже розпочалися виховні заходи, присвячені цим сумним подіям.  Учні молодших класів отримали історичну інформацію у доступній для них формі у вигляді перегляду відеоматеріалів,  розповідей та діалогів. Кожен молодший школяр взяв участь в акції «Незабудки пам’яті».

День жалю... День скорботи, печалі

Запалив нашу пам’ять. Свічки –

Це ті душі, листочки опалі,

Хто став тінню в голодні роки.

Учні КЗ "Водянська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №2"  приєдналися до вшанування пам'яті жертв голодомору 1932 - 1933 років.

Голодомор – це геноцид Українського народу, вчинений комуністичним тоталітарним режимом з наміром знищити, цілком чи частково, українську національну групу. Ця кваліфікація випливає із Конвенції ООН від 9 грудня 1948 року “Про запобігання злочину геноциду і покарання за нього” та Закону України “Про Голодомор 1932–1933 років в Україні” від 2006 року. Способом реалізації геноциду став штучний масовий голод, організований керівництвом комуністичної партії Радянського Союзу та Радянської України, що спричинив загибель мільйонів українців на території Української СРР і Кубані.

Цьогоріч за рекомендаціями Інституту національної пам'яті України ми згадуємо про дітей, як найвразливіших жертв геноциду.

В Дніпровській ЗОШ №1 було розроблено програму заходів на вшанування пам'яті жертв голодоморів:

?????Класні та виховні години для учнів 1-11 класів "Минуле стукає в наші серця" під час яких учні були ознайомлені з історичними подіями голодомору

?????В шкільній бібліотеці створено літературну виставку "Пам'ятаємо про минуле"

?????Вчителем історії проведено уроки пам'яті для учнів 6 -11 класів "Голодомор очима дорослих дітей." Під час уроку учні мали змогу доторкнутися до історії Голодомору через спогади мешканців села Дніпровка.

Учні Дніпровської ЗОШ №2  влаштували вечір-реквієм, який презентували у вигляді відеоролика.

Говорити з дітьми про такі страшні події складно, але необхідно. Це один із тих випадків, коли замовчування інформації небезпечне. Ми маємо знати що відбувалося, розуміти причини подій 1932-1933 років та їхні наслідки. Це допоможе унеможливити повторення Голодомору в майбутньому.  Учні ГПД Водянської  ЗОШ №1 разом з вихователем Ященко Ю.С. вшанували пам'ять жертв Голодомору. 

Фото без опису

Фото без описуФото без опису

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь