A A A K K K
для людей із порушенням зору
Водянська громада
Запорізька область, Василівський район

Була у їхньому житті війна

Дата: 15.02.2021 20:23
Кількість переглядів: 546

Афганістан… Синонім справжнього людського лиха, справжнього пекла. Афганська війна безжально перекреслила тисячі молодих життів, понівечила долі.

15 лютого 2021 року минає 32 роки з дня виведення військ з Афганістану. Уже більше трьох десятиліть  в ці пам’ятні лютневі дні вшановують  пам’ять кожного зі своїх земляків, воїнів не своєї війни, які не повернулися додому.

           Війна тривала понад 9 років, через горнило якої пройшло більше 160 тис. українців. З них 2 378 загинули, в тому числі 60 вважаються зниклими безвісти або тими, що потрапили в полон.

          Поранення отримали більше 8 000 українців, з них 4 687 повернулися додому інвалідами. Із 72 осіб, удостоєних за роки «афганської» війни звання Герой Радянського Союзу, є 11 українців.

      Афганська кампанія залишила невиліковну рану у серцях тих, хто брав участь у бойових діях, хто втратив друзів, синів чи батьків. Війна у тій далекій країні принесла горе не в одну родину.

      Щоб зрозуміти весь трагізм афганського лиха і пам’ятати, що і серед нас живуть люди, які, ще зовсім юними, стали свідками й учасниками воєнних подій; та віддати шану усім тим, хто з честю та гідністю виконав свій військовий обов’язок, у Водянській об’єднаній територіальній громаді проведено відповідні заходи.

      15 лютого 2021 року з нагоди відзначення Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 32-ої річниці виведення військ з Афганістану у КЗ «Дніпровська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 2» Водянської сільської ради відбулася лінійка-пам’яті  «Цей вічний біль – Афганістан» під час якої учні декламували вірші присвячені воїнам-афганцям, згадуючи всі ті страшні події і возвеличуючи їх подвиг. Слухаючи пісні та переглядаючи відео про афганську війну у всіх присутніх на очі навернулися сльози. Хвилиною мовчання було вшановано пам'ять за загиблими героями.

       Об 11 годині відбулося покладання квітів до стели воїна-афганця Сергія Пишньова, який трагічно загинув, виконуючи свій бойовий обов’язок у далекому Афганістані. Біля стели учні нашої школи зустрілися з воїнами-інтернаціоналістами та вручили їм виготовлені власними руками червоні троянди, вшановуючи та возвеличуючи їх подвиг.

    Традиційно сільські заходи, приурочені цьому дню, розпочалися урочистою ходою до  пам’ятника воїнам-афганцям в с. Заповітне, де відбулася церемонія покладання квітів та всі присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять полеглих у Афганській війні.

     Учні КЗ «Нововодянська ЗОШ»  вшанували пам’ять земляка  воїна-афганця Цимбалюка Олександра, а у  шкільному  бойової слави  оформлено тематичну виставку «Афган – болить в моїй душі», де представлені фотографії, художня література, статті з газет.

      Шановні воїни-інтернаціоналісти! Ми низько схиляємося перед вашим подвигом. Ви є гарним прикладом для молодого покоління, як треба воювати та любити свою землю. Дякуємо за вашу небайдужість, активну участь у процесах, які сьогодні відбуваються в нашій державі. Зичимо вам миру, добра  та  здоров’я.

Микола Ященко

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь