A A A K K K
для людей із порушенням зору
Водянська громада
Запорізька область, Василівський район

Запорізька обласна служба зайнятості інформує!

Дата: 25.01.2021 16:09
Кількість переглядів: 412

Фото без опису

До уваги роботодавців! Зміни у законодавстві

Законом України від 02.12.2020 №1030 «Про внесення змін до деяких законів України щодо соціального захисту населення на період дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» внесено зміни до абзацу третього пункту 4 частини третьої статті 50 Закону України «Про зайнятість населення» в частині інформування державної служби зайнятості про заплановане масове вивільнення працівників, в тому числі держслужбовців.

Зміни визначають обов’язок роботодавців своєчасно та в повному обсязі подавати до державної служби зайнятості інформацію про заплановане масове вивільнення працівників у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці, у тому числі ліквідацією, реорганізацією або перепрофілюванням підприємств, установ, організацій, скороченням чисельності або штату працівників підприємства, установи, організації незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання не пізніше ніж за два місяці до вивільнення (не пізніше ніж за 30 календарних днів до вивільнення у разі звільнення державних службовців відповідно до пунктів 1 та 11 частини першої статті 87 Закону України «Про державну службу»).

 

 

Додаткову інформацію можна отримати у Камянсько - Дніпровській районній філії ЗОЦЗ за телефоном (06138) 2-22-46

 

 

Як ринок праці долав коронокризу у 2020 році

«Коронакриза стала серйозним випробуванням для ринку праці. Упродовж минулого року відбулося суттєве зменшення кількості вакансій з одночасним зростанням рівня безробіття. Але, незважаючи на обмежувальні заходи, фахівці служби продовжували пошук роботи для безробітних та підбирали персонал для роботодавців», - розповідає директорка Запорізького обласного центру зайнятості Ірина Дуднік.

За 2020 рік комплекс різноманітних послуг та матеріального забезпечення отримали 65,9 тис. безробітних, які перебували на обліку служби зайнятості, що на 7,8% більше минулорічного показника.

За сприяння Запорізької обласної служби зайнятості протягом 2020 року 31,7 тис. осіб знайшли роботу, в тому числі 20,6 тис. безробітних. З початку року 472 особи працевлаштовані на нові робочі місця, за які здійснюється компенсація єдиного внеску роботодавцям, 89 осіб започаткували власну справу за рахунок отримання допомоги по безробіттю одноразово, 1,8 тис. безробітних проходили професійне навчання, перенавчання та підвищення кваліфікації. З початку року 5,3 тис. осіб взяли участь в громадських та інших роботах тимчасового характеру.

Як і в минулі роки – особлива увага приділялась громадянам, які потребують додаткової допомоги.

Протягом 2020 року отримували послуги служби зайнятості зі сприяння у працевлаштуванні 1414 осіб із числа демобілізованих учасників АТО, із них мали статус безробітного 1281 особа даної категорії. Працевлаштовано у даному періоді 370 осіб із числа учасників АТО.

У минулому році зі сприяння у працевлаштуванні до служби зайнятості звернулась 851 особа із числа ВПО, із них мали статус безробітного 695 осіб даної категорії. Працевлаштовано у даному періоді 220 осіб із числа ВПО.

Протягом січня – грудня 2020 року отримували послуги служби зайнятості та мали статус безробітного 7477 осіб, що потребують додаткових гарантій соціального захисту. Знайшли роботу за сприяння служби зайнятості 3178 осіб даної категорії.

Протягом 2020 року отримували послуги служби зайнятості та мали статус безробітного 1645 осіб з інвалідністю. Працевлаштовано у даному періоді 537 осіб даної категорії.

Непроста ситуація в економіці країни ще раз підтвердила важливість партнерських стосунків між службою зайнятості та роботодавцями.  Поширення коронавірусної інфекції внесло у господарську діяльність підприємств суттєві негативні зміни, такі як зменшення обсягів робіт,  нестабільність, зниження прибутків,  тощо. Тож, підтримка роботодавців та працівників сфери малого та середнього підприємництва з боку держави  стала неабиякою допомогою.

7622 роботодавців (в тому числі 6508 ФОП без найманих працівників) Запорізької області отримали позитивні рішення щодо надання допомоги по частковому безробіттю на період карантину, в результаті чого для 14848 осіб були збережені робочі місця. Сума перерахованої допомоги на рахунки роботодавців становить 85,3 млн.грн.

402 роботодавці (юридичні особи) Запорізького регіону отримали одноразову матеріальну допомогу для виплати працівникам в звязку із скороченням їх робочого часу через впровадження карантинних обмежень. Завдяки цій підтримці для 10046 осіб були збережені робочі місця.  Сума перерахованої допомоги роботодавцям складає  44,2 млн. грн.

За період січень-грудень 2020 року до Запорізької обласної служби зайнятості понад 7,4 тис. роботодавців подали 32 478 вакансій. Відсоток укомплектування складає 87%. Середній розмір заробітної плати поданих вакансій до служби зайнятості - 6985 грн.

В 2020 році найбільш затребуваними вакансіями  по Запорізькій області були: водій автотранспортних засобів, продавець продовольчих та непродовольчих товарів, Тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва, кухар, токар, електромонтер, бухгалтер. В основному це робітничі професії.

Додаткову інформацію можна отримати у Камянсько - Дніпровській районній філії ЗОЦЗ за телефоном (06138)2-22-46, (06138) 2-23-04

 

На які вакансії можуть розраховувати безробітні у центрі зайнятості?

 

Наразі ринок праці доволі мобільний. Попит роботодавців залежить від економічної ситуації в країні в цілому, від розвитку окремо взятого підприємства, від сезонності та ще багатьох факторів. А 2020 рік вніс свої особливі корективи через пандемію COVID-19. То яких працівників найбільш шукали роботодавці у  минулому році, та на які вакансії могли розраховувати безробітні, які користувались послугами служби зайнятості?

У базі даних служби зайнятості Запорізької області протягом 2020 року налічувалось 33,6 тис вакансій. Найпопулярнішими професійними групами, за якими працедавці шукали співробітників були:

- робітники з обслуговування, експлуатації та контролювання за роботою технологічного устаткування, складання устаткування та машин -7,9 тис (23,6% від загальної кількості);

- найпростіші професії - 5,8 (17,4%);

- працівники сфери торгівлі та послуг - 5,5 тис (16,4%);

- кваліфіковані робітники з інструментом 4,7 тис (13,9 %) та інші

Ринок праці схильний до коливань, але незаперечним є ствердження - все частіше роботодавець шукає «універсального» робітника, здатного виконувати декілька функцій, здатного навчатись та готового до змін. І чим більше працівник має професійних навичок, тим більшу заробітну плату готовий надати роботодавець.

Отримати заробітну плату 10-15 тис гривень можуть не лише керівники, а і представники робітничих професій. Так, робітнику з комплексного обслуговування й ремонту будинків, який має навички роботи електрогазозварника та електромонтера, компанія пропонувала заробітну плату понад 13 тисяч грн.

Для людей з інвалідністю також знайдеться достойна робота. Одне із підприємств міста пропонувало платити майстру виробничої дільниці 14 тисяч гривень.

«Вже стабільно останнім часом спостерігається неабияка зацікавленість роботодавців у кваліфікованих робітниках. Працедавцям потрібні продавці, водії, електромонтери, електрогазозварювальники, слюсарі, медсестри, та інші представники робочих професій», - розповідає директор Запорізького обласного центру зайнятості Ірина Дуднік.

 

Додаткову інформацію можна отримати у Камянсько - Дніпровській районній філії ЗОЦЗ за телефоном (06138)2-22-46


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь