A A A K K K
для людей із порушенням зору
Водянська громада
Запорізька область, Василівський район

Головне управління ДПС у Запорізькій області

Дата: 08.10.2020 21:54
Кількість переглядів: 378

На Запоріжжі 4444 підприємства виплачують зарплатню менше мінімальної

 

У Запорізькій області триває контроль за дотриманням працедавцями вимог щодо виплат зарплат на законодавчо встановленому рівні. Фахівці податкової служби під час аналітичної роботи встановлюють суб'єктів господарювання, які несвоєчасно або не в повному обсязі нараховують заробітну плату своїм працівникам.

Так, останнім часом у регіоні було виявлено 4444 підприємства, які нараховували заробітну плату нижче мінімального рівня. Як повідомив начальник Головного управління ДПС у Запорізькій області Роман Афонов, це майже третина від загальної кількості підприємств, які відзвітували до податкових органів.  Зокрема, 41 103 працівника отримували зарплатню менше мінімальної у другому кварталі 2020 року.

Найбільшу кількість роботодавців, котрі не доплачують своїм працівникам, зафіксовано в обласному центрі та у Мелітопольському районі. 

Серед найбільших "мінімізаторів" заробітних плат підприємства оптової та роздрібної торгівлі – понад 28% або 1203 суб’єкти господарювання, на другому місці переробна та добувна промисловість – 15,6% або 671 підприємство, на третьому місці організації, які здійснюють операції з нерухомим майном – 12% або 516 СГД. 

Податкова служба наголошує на недопустимості порушення законодавства при нарахуванні заробітної плати найманим працівникам та закликає дотримуватись соціальних гарантій в оплаті праці.

Нагадаємо, Законом «Про Державний бюджет України на 2020 рік»  визначено розмір мінімальної заробітної  плати  з 01 січня по 31 серпня у сумі  4723 гривні, а  з 1 вересня  – 5000 грн.

 

 

Головне управління ДПС у Запорізькій області

 

 

 

Приймаєте працівника на роботу?

Дотримуйтесь основних правил

 

Легальні трудові відносини – це важлива складова фінансової стабільності не тільки держави, але й бізнесу та найманих працівників.

Тож, в першу чергу, слід пам’ятати, що компанії, організації та підприємці при виплаті заробітної плати повинні дотримуватись чинного законодавства і нести відповідальність за навмисне ухилення від сплати податків.

Зокрема, необхідно дотримуватися основних правил:

?         перед допуском до роботи з працівником укладається трудовий договір;

?         до податкової служби направляється повідомлення про прийняття працівника на роботу;

?         робітникові оформлюється трудова книжка;

?         заробітна плата повинна виплачуватися на рівні не менше мінімальної (у 2020 році – з 1 січня 4723 грн, а з 1 вересня 5000 грн);

?         на зарплату нараховується ЄСВ (22%), з неї утримується ПДФО (18%) та військовий збір (1,5%).

За порушення законодавства про працю передбачені значні штрафні санкції.

 

Запоріжцям видали майже 40 тисяч електронних ключів

 

За 9 місяців фахівці податкової служби регіону надали електронні довірчі послуги 17341 громадянину. Усього платники податків отримали 39966 кваліфікованих сертифікатів відкритих ключів. Як повідомив начальник Головного управління ДПС у Запорізькій області Роман Афонов, порівняно з аналогічним періодом минулого року кількість відвідувачів пунктів реєстрації збільшилась на 4,8 тисячі, а електронних ключів – на 7 тисяч.

Ключі електронного підпису надають можливість користуватися десятками податкових сервісів онлайн, які пропонує Електронний кабінет платника (https://cabinet.tax.gov.ua), а також отримувати послуги від інших державних відомств, організацій і компаній.

Нагадуємо, на період карантину надання електронних довірчих послуг здійснюється лише за наявності у клієнтів засобів захисту від респіраторних захворювань та з обмеженою кількістю одночасного перебування людей у приміщеннях відокремлених пунктів реєстрації, в залежності від кількості працюючих робочих місць (на 1 працівника 1 відвідувач).

Докладна інформація про порядок отримання ключів, регламент роботи і контакти підрозділів, а також механізм повторного (дистанційного) формування сертифікатів за електронним запитом розміщені на сайті Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг ІДД ДПС: https://acskidd.gov.ua.

 

 

Головне управління ДПС у Запорізькій області

 

Податкові борги запорізьких платників скоротились на 122 мільйони

 

За вісім місяців від погашення податкового боргу до бюджетів усіх рівнів надійшло 122 мільйони 300 тисяч гривень. Про це повідомив начальник Головного управління ДПС у Запорізькій області Роман Афонов. Керівник податкового відомства регіону зазначив, що з цієї суми до державної скарбниці перераховано 71 мільйон 700 тисяч, до місцевих бюджетів – 50 мільйонів 600 тисяч гривень.

З початку року фахівці податкової служби регіону подали до суду 543 позови про стягнення недоїмки на суму 567 мільйонів. На даний час задоволено 73 із них на суму майже 140 мільйонів, вже сплачено 12,6 мільйона гривень.

Разом з тим, за цей час з рахунків боржників стягнуто платіжними вимогами 9 мільйонів. Від підприємств, які знаходяться в процедурах банкрутства, до бюджету залучено близько 10,5 мільйона, від реалізації дебіторської заборгованості – 2,5 мільйона тощо.

Крім того, з початку року списано безнадійний податковий борг у розмірі 365,5 мільйона, у тому числі майже 300 мільйонів – у зв'язку з ліквідацією боржників-банкрутів.

Нагадаємо, у разі виникнення податкової заборгованості платник податків має право звернутися до податкового органу із заявою про розстрочення та відстрочення грошових зобов'язань або податкового боргу. Ця норма встановлена ст. 100 Податкового кодексу України, а відповідний порядок затверджено наказом Міністерства фінансів України від 30.11.2012р. №1261.

Інформація про податковий борг суб'єктів господарювання розміщена на сайті ДПС: https://tax.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/pereliki-/296361.html.

 

 

Головне управління ДПС у Запорізькій області

 

Запоріжці зі своїх доходів сплатили п'ять мільярдів гривень

податку

 

З початку року запоріжці спрямували до бюджетів 5 мільярдів 322 мільйони гривень податку на доходи фізичних осіб. Порівняно з минулорічними показниками сплата ПДФО збільшилася на 285 мільйонів. Як повідомив начальник Головного управління ДПС у Запорізькій області Роман Афонов, із загальної суми сплаченого податку до державного бюджету надійшло 1 мільярд 330 мільйонів, до місцевих скарбниць – майже 3 мільярди 992 мільйони.

Зокрема, міський бюджет Запоріжжя отримав за вісім місяців 1 мільярд 687 мільйонів гривень ПДФО, м. Енергодар, Кам’янсько-Дніпровського та Великобілозерського районів – 610 мільйонів, м. Мелітополь, Мелітопольського та Веселівського районів – 417 мільйонів, м. Бердянськ, Бердянського та Приморського районів – 301 мільйон, Василівського та Михайлівського районів – 245 мільйонів, Пологівського, Більмацького та Розівського районів – 191 мільйон тощо.

Усього на території регіону нараховується 44,5 тисячі платників податку на доходи фізичних осіб. 

Нагадаємо, що кожен найманий працівник зі своєї заробітної плати сплачує 18 відсотків податку на доходи фізичних осіб. І частину цього податку можна повернути у вигляді податкової знижки, якщо ви понесли певні витрати. Зокрема, це оплата за навчання, виплата іпотечного кредиту, переобладнання авто на альтернативні види палива, страхові та пенсійні внески, благодійність тощо. Для отримання компенсації до кінця року необхідно подати податкову декларацію про доходи.

 

 

Головне управління ДПС у Запорізькій області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь