A A A K K K
для людей із порушенням зору
Водянська громада
Запорізька область, Василівський район

«Обіймалися, цілувалися та плакали»: випускники через 50 років повернулися до Водянської школи.

Дата: 28.08.2020 19:44
Кількість переглядів: 471

Зустріч з однокласниками повертає нас у ті незабутні роки юності, спогади, які так дбайливо бережемо у пам’яті. І скільки б років не пройшло, мить зустрічі завжди щемлива і хвилююча. А тим паче, коли ще й подвійний ювілей – 60 років як стали першокласниками і 50 років як закінчили школу. В четвер 27 серпня 2020 року  з усіх усюд з’їжджалися колишні учні (з Нікополя та Запоріжжя, з Дніпра та Одеси, з Енергодару та з інших, куди закинула їх доля), випускники 1970 року Водянської середньої школи №1.

       Сльози, посмішки, квіти, здивування, обійми, поцілунки – усе зливалося у єдиний святковий гамір. У декого сивина вже посріблила скроні. А у кожного в словах – виваженість і поміркованість, і за плечима – немалий життєвий досвід і, навіть, вже підростають онуки. Лише у спогадах – дитинство, безтурботне дитинство. Подумати тільки, пів століття тому, ці солідні дяді і тьоті переступили перший клас Водянської   середньої школи. А зібралися цього дня три паралелі випускників - всього 65 чоловік. Організаторами зустрічі були випускники всіх трьох класів – це Бондаренко Катерина, Недавня Ніна, Кузьменко Варвара, Світлова Любов, Лаврентьєв Іван. Як сказала одна з організаторів зустрічі Бондаренко Катерина:- В першому класі , в кожній паралелі нас було по 35-38  учнів, навіть в деяких класах було 40-42 учня, а закінчували школу в кількості по 32-33 учні в класі. Сьогодні нас зібралося 65 чоловік, деякі за станом здоровя не змогли приїхати, а деяких вже нема на цьому світі.

      "Ми сміялися і плакали, обіймалися, згадували минуле, було так приємно, так затишно на душі", - розповідає Кузьменко Варвара. - "Хтось бачився за ці роки, хтось зустрівся вперше. Дехто навіть не одразу впізнавав, хто перед ними. Час зробив своє..."

       Як згадує Долгополова Ніна:- Ви тільки вдумайтеся: півстоліття! Чи уявляли ми це в той час, коли для нас лунав перший дзвоник? Коли нас, маленьких і таких беззахисних, батьки привели в перший клас, тоді, коли школа нам здавалася такою безмежною, вона мала навіть особливий запах. Свіжа фарба на партах,підлозі і в підручниках. Наша перша вчителька Галина Філатівна Гончаренко була для нас і  мамою, і взірцем для наслідування, саме тому більшість із нас в той час хотіли стати вчителями. Клас здавався таким великим, а парти сягали нам майже до шиї. Великі портфелі було важко носити, а ще й чорнильниці в окремому мішечку.

       З вітальними словами звернулася до випускників керівник НФК «Джерело» Любов Мироненко:- Ми вітаємо всіх: тих, хто хотів, та не зміг приїхати і тих, що могли, але не захотіли. Усіх пам’ятаємо, усіх згадали. Від щирого серця бажаю, щоб на цьому етапі шляху, який нам ще подарує доля і Бог, ми були здоровими, хай сум за молодістю і літами буде тільки світлим, а осінь нашого життя буде доглянутою і щедрою на любов рідних і близьких. 

      Згадали випускники всіх своїх перших вчителів, тих хто вчив писати і читати, пізнавати світ: 1-А клас –Зіна Григорівна Ланкевич і Мотя Василівна Сигарьова, 1-Б клас – Галина Філатівна Гончаренко, 1-В клас – Буряк Галина Іванівна.  І так рік за роком вони ставали дорослішими, розумнішими. Починалися перші залицяння, симпатії. Школа їм уже не здавалася такою великою і парти їм були вже по пояс. Час промайнув і ось вже десятий клас. Як не згадати класних керівників, які з 5-го до 10-го класу піклувалися про них, допомагали їм вибрати вірний шлях в майбутньому. Це класні керівники 10-А клас –Пархоменко Наталья Степанівна, 10-Б клас – Снопковська Катерина Федорівна, 10-В клас – Мазурка Володимир Михайлович.

        Кожен із випускників досягнув у житті певних успіхів. Кожен годинами може розповідати про особисті досягнення. Серед колишніх випускників – представники різних професій – лікарі, інженери, вчителі, водії. Але на святковій зустрічі на першому місці, звісно ж, спогади зі школи. Позліталися вони до рідної школи, щоб поспілкуватися, згадати, порівняти, порадіти та трішечки посумувати. Зустрітись із незабутнім дитинством та юністю. І Всіх їх об’єднує Водянська середня школа №1.

       Невблаганний час забирає в минуле усе нові і нові роки. І якщо в дитинстві вони плелись нескінченою чередою, а в молодості їх просто не помічали, то тепер літа летять, мов на крилах, і ми з сумом усвідомлюємо, що їм не буде вороття. Більша частина  життя уже позаду і нажаль, багатьох уже немає в живих. Теплим словом, із сумом і сльозами на очах,  традиційно хвилиною мовчання згадували випускники своїх однокласників, вічна їм пам’ять…

       Випускники… Це у школі вони були галасливою зграйкою, а зараз у їх за плечима великий досвід самостійного життя. Зустрічаючись, вдивляючись в обличчя однокласників, прагнуть побачити нові риси. Та ні, так, як було раніше: ті ж ямочки на щоках, та ж посмішка, та ж постава тільки трішки змужніла чи додалось сивини у волосся.

І хочеться сподіватися, що кожен випускник залишить надовго в своїй душі теплий спогад про такий чудовий вечір і віримо що наступна зустріч  подарує ще багато нових вражень. І на заваді не стануть ні далека відстань, ні примхи погоди. Головне – бажання зустрітись із незабутнім дитинством та юністю, бо по-справжньому це можна зробити тільки із своїми однокласниками.

Щасти вам і до нових незабутніх зустрічей!

 

Микола Ященко


Більше фото тут>>>>>>>


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь