A A A K K K
для людей із порушенням зору
Водянська громада
Запорізька область, Василівський район

Довга коса – дівоча честь і краса

Дата: 17.12.2019 21:04
Кількість переглядів: 722

З давніх-давен в Україні символом дівочої гідності і честі, працьовитості, охайності була дівоча коса. Про неї крізь віки пройшло безліч легенд, поезій, прислів'їв, приказок, примовок, пісень. Дівоча коса - купана в лю­бистку, руті та м'яті, оспівана поетами і піснярами. Народні обряди, пов'язані з дівочою ко­сою, супроводжують дівчинку від ЇЇ народжен­ня.

Так 17 грудня народний фольклорний колектив “Джерело” комунального закладу "Інформаційно-просвітницький центр культури і дозвілля" Водянської сільської ради ( кер. Л.Мироненко) разом з дітьми і батьками 1-го класу показали присутнім (учням Водянської ЗОШ №1) обряд «Закосичення» під такою гарною назвою «Довга коса – дівоча честь і краса».

Ведуча свята Любов Мироненко повела присутніх  у сиву давнину і розповіла присутнім про звичаї і обряди , які проводили наші пращури.  Так, у народі існувало повір'я: якщо дівчинка народжувалася з довгим во­лоссям, то в майбутньому на неї чекає жит­тя в багатстві і розкоші. Вже з моменту першої купелі починалась турбота батьків про волосся дівчинки. Стригти його не дозволялось, поки дитині не виповниться рік. Після цього влаштовували обряд перших «пострижин». Здійснював його хрещений батько. Перед тим, як вико­нати цей ритуал, він мав виголосити примовку-побажання, щоб у дівчинки росло густе волосся, щоб руса коса лягла до пояса.

За народним повір'ям, якщо хлопчиків стриг­ли часто, то дівчаткам після одного року забо­ронялось стригти волосся. Мама ретельно сте­жила за ним, мила його в пахучих травах, роз­чісувала, прикрашала стрічками. Колись на Україні в усіх родинах існував непорушний звичай: прокинувшись, дівчинка мусила вмитись, розчесатись і зв'яза­ти волосся, а те, що залишалося на гребінці, спалювалось, бо існувало в народі повір'я: «Якщо з нього зів'є птах кубло, болітиме голо­ва». Вважалося найбільшою неохайністю бра­тися за будь-яку роботу з розпущеним волос­сям. Про таких казали: «У неї на голові сорока гніздо звила». Підростала наша дівчинка і настав час, коли вона стала помічницею, їй довіряли якусь роботу, залучали до родинних справ, турбот. Дівчинці вже заважало розпущене волосся, тому треба було його заплітати, і з'явився гарний, дивної краси, великого змісту обряд першого «закосичення», дуже важливий для духовного розквіту кож­ної дівчинки 5-7 років.

Згідно з обрядом, благословляли своїх донечок. А хто ж, як не рідна мату­ся, благословляє на добре, щире життя у достатку, у праці, научає на добре ставлен­ня до людей.

 

Протягом свята прозвучало багато обрядових  пісень у виконані НФК «Джерело»: «Зеленеє жито», «Ой чого калино віти похилила», «Стоїть козак на чорній кручі», «Розпрягайте хлопці коней», «Волиняночка», «Ой місяцю ясний, то вечірня зоря», «Ой у лузі, по долині», «Сидить батько»  та інші.

Наприкінці свята всіх присутніх пригощали смачним короваєм у вигляді коси з вінком.

Микола Ященко

 

 


Фото без описуФото без описуФото без описуБільше фото тут>>>>>>>>


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь