A A A K K K
для людей із порушенням зору
Водянська громада
Запорізька область, Василівський район

Опалення в школах і садочках Водянської громади поновлено

Дата: 11.11.2019 16:58
Кількість переглядів: 517

Нещодавно МедіаЦентр повідомляв про те, що п’ять з десяти  учбових закладів, що входять до складу Водянської територіальної громади, залишилися без опалення. Причина – необхідність встановити в кожному з них прилади обліку спожитого газу з дистанційною передачею даних. Це зобов’язує зробити Національна комісія, що здійснює державне  регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Голова  Водянської територіальної громади Сергій Єрмаков щодо проблеми з опаленням
Голова  Водянської територіальної громади Сергій Єрмаков

Аби вирішити питання в стислий термін та забезпечити школи і дитячі садочки теплом, голова  Водянської територіальної громади Сергій Єрмаков зустрічався з керівництвом Акціонерного товариства «Запоріжгаз». Каже, вдалося досягти домовленостей.

«Основна причина цієї складної ситуації – недосконале законодавство. Ми – бюджетна організація. АТ «Запоріжгаз» – комерційна структура. І попри вимоги, які вони висували, ми, навіть маючи гроші на рахунку, не могли  проплатити їх через  Казначейство. Бюджетний кодекс цього не передбачає. Але я вдячний керівництву ««Запоріжгаз», адже мені пообіцяли поновити теплопостачання. Зі свого боку, ми будемо вирішувати питання щодо оплати встановлення приладу обліку з дистанційною передачею даних хоча б в одному з закладів освіти» – проінформував нас Сергій Єрмаков.

В школах громади планують зробити реконструкцію системи опалення
Опалення в школах і садочках Водянської громади поновлено

Та зустріч таки допомогла зрушити з місця проблемне питання. І вже  сьогодні, 11 листопада, у всіх закладах освіти поновлено теплопостачання ,і, відповідно, навчальний процес. А в майбутньому, аби уникнути повторення цієї проблеми і заощадити чималі кошти на встановленні дистанційних приладів обліку, голова громади планує зробити реконструкцію опалювальної системи. Каже, навіть на прикладі однієї зі шкіл очевидно, що це обійдеться дешевше. Як альтернативу газу розглядають варіант опалення шкіл та садочків так званими «пілетами». Вже наступного року одну із шкіл планують перевести на цю систему.

Як альтернативу газу розглядають варіант опалення шкіл та садочків так званими «пілетами»
Водяінська громада шукає шляхи, як здешевити вартість тепла

Взагалі ж територіальним громадам не так вже й просто бути фінансово самодостатніми, адже багато залежить від того, які податки залишаються на місцях і які кошти надходять в бюджет громади. Наразі, найбільшим платником податків з місцевих підприємств є Племзавод «Стєпной». А от держава, починаючи реформу, обіцяла більше, ніж врешті дала.

 «Нам багато обіцяли. І є резерв,
де брати гроші в бюджет.  Перш за все, це земля. Нам обіцяли дати землю, але дали її лише частково. І ми не впливаємо на цей процес. Зараз можна тільки здогадуватися, скільки є землі, за яку не сплачуються податки. А якщо і платяться, то це не реальні кошти. Плюс цього року на нас чекає інша проблема – ми втратимо близько 800 тисяч гривень з акцизу на паливо, які раніше отримували від заправок. Ці кошти відтепер будуть надходити до Служби автомобільних доріг. Будуть наші дороги відремонтовані чи ні, але чималу частку нашого бюджету ми втратимо. І враховуючи підвищення мінімальної заробітної плати для бюджетників, це буде відчутно. Тримаємося ще за рахунок того, що  податок на прибуток в розмірі 60 відсотків залишається в громадах. Раніше він надходив в районний бюджет».

Триває утеплення й ремонт однієї з Водянських шкіл
Школи і садочки Водянської громади потроху ремонтують

Та попри всі складнощі територіальна громада таки знаходить кошти, аби  закривати необхідні статті витрат та навіть передбачати гроші на розвиток. Зараз, наприклад, триває утеплення й ремонт однієї з Водянських шкіл. На черзі – реконструкція системи опалення в закладах освіти. Що з цього вдасться реалізувати і в які терміни, повідомимо в одному з наступних наших сюжетів.

https://en-media.tv/opalennya-vodyanoho-vidnovlene/


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь