A A A K K K
для людей із порушенням зору
Водянська громада
Запорізька область, Василівський район

На Петра літо ламається, осені вклоняється

Дата: 13.07.2019 13:00
Кількість переглядів: 605

На п’ятий день після Івана Купала християни святкують чергове свято  – Петра і Павла. У народі цей день ще називають так: Петрів день, Петри і Павли, Петрівки, Петровські гуляння, свято сонця. Його особливо чекає молодь, бо у цей день закінчується Петрівський піст, а значить, настає пора весіль, гучних забав і сільських танців аж до перших півнів.

          Так 12 липня на березі мальовничого озера на території Водянського лісгоспу колектив «Джерело» радо вітав на цьому святі місцевих жителів та гостей .

З вітальною промовою до громади звернулася керівник НФК «Джерело» Любов Мироненко, яка розповіла про історію,традиції та прикмети святкування Дня Петра і Павла:-  Святий Петро — брат апостола Андрія Первозванного. Спочатку він жив звичайним життям, разом із братом рибалив. Але настав день, коли Андрій Первозванний, який першим почув заклик Ісуса Христа, привів до Сина Божого і Петра. І Петро став одним з перших дванадцятьох апостолів Господа. На відміну від апостола Петра, святий Павло не був за життя у числі перших дванадцятьох апостолів. За походженням він був із багатого римського роду, заробляв на життя тим, що виготовляв намети.

За народними віруваннями, до обов'язків цих святих входить стежити за своєчасним збором урожаю. На Петра і Павла старалися зробити перший зажин озимого жита чи ячменю і посвятити в церкві.

         Завжди в українських селах напередодні Петра і Павла люди готувалися до цього свята — білили хати, наводили лад на подвір'ях, прибирали всередині осель. А вранці 12 липня святково вдягалися і йшли до церкви.

             Існує стародавня легенда про святого Петра й Господа. Якось саме цього дня йшли вони землею, оглядали, хто з людей чим зайнятий. І побачили двох дівчат — одна жито жала, інша спала під копицею сіна. За кілька метрів побачили двох парубків — один у полі працював, а інший під возом у холодочку дрімав. Подумали святі й вирішили попарувати молодих людей, але так, щоб обидві пари з голоду не вмерли: працьовита дівчина дісталася лінюхові, а ледача — роботящому хлопцю. Відтоді, кажуть старі люди, так і у житті є: чоловік і жінка в сім'ї одне одному протиставляються за ступенем працьовитості.

 

         Також Любов Олексіївна  побажала селу розквіту, всім міцного здоров’я, добробуту, наголосила, що такі свята дають громаді надію на краще життя і спонукають людей вірити в себе і у свої можливості, запевнила, «що у вас і у нас усе буде гаразд».  

У виконанні колективу «Джерело» прозвучали пісні «Заграйте дзвони», «Ой, на горі кладочка», «Журавель», «Летіла зозуля», «Два віночки», «Ой,ти, місяцю», «Джарочка».

        Слова привітання звучали в цей день від гостей свята – коллективу «Україночка» з м. Енергодар. У виконанні колективу прозвучали пісні «Ой, з-за гори гори», «Ой , там за яром», «Червоний бурячок».

Святкові заходи в селі Водяне  завершилися частуванням  смачного, запашного  куліша.

 

Микола Ященко

Фото без опису

Фото без опису

Фото без описуФото без опису

Фото без описуБільше фото тут>>>>>>>


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь