A A A K K K
для людей із порушенням зору
Водянська громада
Запорізька область, Василівський район

Енергодарське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Запорізькій області

Дата: 21.06.2019 18:17
Кількість переглядів: 488

ДО УВАГИ КОМІСІЙ ТА УПОВНОВАЖЕНИХ ІЗ СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ ПІДПРИЄМСТВ, УСТАНОВ, ОРГАНІЗАЦІЙ!!!

 

Відповідно до п. 3 ст. 30 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-XIV (далі – Закон № 1105) рішення про призначення матеріального забезпечення приймається комісією (уповноваженим) із соціального страхування, яка:

- здійснює контроль за правильним нарахуванням і своєчасною виплатою матеріального забезпечення;

- приймає рішення про відмову в призначенні матеріального забезпечення;

- приймає рішення про припинення виплати матеріального забезпечення (повністю або частково);

- розглядає підставу і правильність видачі листків непрацездатності та інших документів, які є підставою для надання матеріального забезпечення.

У свою чергу, відповідно до частини 1 ст. 31 Закону № 1105 підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності.

Порядок, умови видачі та продовження листків непрацездатності визначено Інструкцією про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженою наказом Міністерства охорони здоров’я України від 13.11.2001 № 455 (далі – Інструкція № 455), порядок заповнення листка непрацездатності Інструкцією про порядок заповнення листка непрацездатності, затвердженою наказом Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства праці та соціальної політики України, Фонду соціального страхування України з тимчасової втрати працездатності, Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 03.11.2004 № 532/274/136-ос/1406 (далі – Інструкція № 532).

У разі виявлення листків непрацездатності, заповнених із порушеннями Інструкцій № 455 та № 532 (наприклад: не зазначено адресу підприємства; помилка в найменуванні підприємства та інші), комісія (уповноважений) із соціального страхування підприємства, установи, організації має прийняти рішення про повернення таких листків непрацездатності застрахованій особі для внесення закладами охорони здоров’я, якими вони були видані, відповідних доповнень та виправлень.

Відповідно до п. 4.5 Інструкції № 532 виправлення тексту підтверджується записом «Виправленому вірити», підписом лікаря та печаткою лікувального закладу «Для листків непрацездатності». Водночас наголошуємо, що на бланку листка непрацездатності дозволяється не більше двох виправлень (крім п.п. 2 і 4 графи лицьового боку листка непрацездатності «Причина непрацездатності», які виправленню не підлягають). Якщо документ має більше двох виправлень, бланк вважається зіпсованим і підлягає заміні.

Тільки після цього комісія (уповноважений) із соціального страхування підприємства, установи, організації має прийняти рішення щодо призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності по таких листках непрацездатності.

Таким чином, якщо листки непрацездатності заповнені із порушеннями Інструкцій № 455 та № 532, рішення щодо призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності по таких листках непрацездатності суперечить вимогам частини 1 ст. 31 Закону № 1105 та є безпідставним.

 


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь