A A A K K K
для людей із порушенням зору
Водянська громада
Запорізька область, Василівський район

Інформація від Енергодарської ОДПІ

Дата: 09.04.2019 22:28
Кількість переглядів: 531

 

Валерій Манько: «За перший квартал запоріжці сплатили майже 138 мільйонів гривень військового збору»

 

За три місяці 2019 року платники податків Запоріжжя та області перерахували до державного бюджету 137,9 мільйона гривень військового збору (без показників великих підприємств, які перебувають на обліку в Запорізькому управлінні Офісу ВПП ДФС). Як зазначив в. о. начальника Головного управління ДФС у Запорізькій області Валерій Манько, порівняно з минулим роком надходження зросли на 22 мільйони або на 19 відсотків. Щомісячні відрахування військового збору становлять 46 мільйонів гривень.

Найбільші суми надійшли від платників м. Запоріжжя – майже 74 мільйони, м. Енергодар, Кам'янсько-Дніпровського та Великобілозерського районів – майже 19 мільйонів, м. Мелітополь, Мелітопольського та Приазовського районів – 12,3 мільйона, м. Бердянськ, Бердянського та Приморського районів – 9 мільйонів, Вільнянського, Запорізького та Новомиколаївського районів – 6,4 мільйона.

Нагадаємо, ставка збору становить 1,5 відсотка від нарахованої суми доходу. Здебільшого його утримують та сплачують до бюджету роботодавці, які виплачують трудові доходи, та податкові агенти. У разі отримання інших доходів (у тому числі іноземних), з яких не сплачено збір, відповідальним за його перерахування є сам платник.

 

 

Головне управління ДФС у Запорізькій області

 

 

ТЕМА: Наповнення бюджету

 

Спікер: Начальник ГУ ДФС у Запорізькій області

 

Валерій Манько: "Бюджети запорізьких громад отримали майже 2,2 мільярда"

 

З початку року до місцевих бюджетів Запорізького регіону сплачено 2 мільярди 162 мільйони гривень податків і зборів (без показників великих підприємств, зареєстрованих у Запорізькому управлінні Офісу ВПП ДФС). Як відзначив в. о. начальника Головного управління ДФС у Запорізькій області Валерій Манько, доходи скарбниць громад у порівнянні з відповідним періодом 2018 року зросли майже на 300 мільйонів або на 16 відсотків.

У розрізі платежів найбільші суми надійшли від сплати податку на доходи фізичних осіб – 1 мільярд 290 мільйонів, що на 187 мільйонів або на 17 відсотків перевищує рівень минулого року.

Вагомі надходження від суб'єктів малого і середнього підприємництва – за три місяці вони поповнили місцеві бюджети на 340 мільйонів гривень єдиного податку, що на 52,3 мільйона або на 18 відсотків більше, ніж торік.

За оренду та користування земельними ділянками сплачено 253,6 мільйона плати за землю, що в порівнянні з аналогічним періодом попереднього року більше на 14,4 мільйона або на шість відсотків.

Запорізькі підприємства перерахували більше 113 мільйонів гривень податку на прибуток, збільшивши відрахування до показників минулого року на 69 мільйонів.

Крім того, до місцевого бюджету надійшло 48 мільйонів гривень рентної плати за користування природними ресурсами, а також 44,3 мільйона гривень екологічного податку.

 

Головне управління ДФС у Запорізькій області

 

ТЕМА: Наповнення бюджету

Спікер: Начальник ГУ ДФС у Запорізькій області

 

Митні платежі у Запорізькому регіоні перевищили два мільярди

 

За три місяці 2019 року запорізькі підприємства перерахували 2 мільярди 54,7 мільйона гривень митних платежів. Як повідомив начальник Запорізької митниці ДФС Олексій Мужев, це на 107 мільйонів або на 5,5 відсотка більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Лише у березні до державного бюджету надійшло 547 мільйонів, при цьому середньоденні надходження склали 27,3 мільйона.

З початку року найбільші платежі сформувала сплата податку на додану вартість, акцизного податку та ввізного мита. При цьому основну суму податків і зборів становили митні платежі, що сплачувались при ввезенні товарів на митну територію України промисловими підприємствами для використання в виробничих процесах – 73,8 відсотка. Від суб'єктів невиробничих галузей надійшло 26,2 відсотка.

Зокрема, від митного оформлення машин, устаткування та транспорту забезпечено 36 відсотків від загальної суми митних платежів, паливно-енергетичних товарів – 29 відсотків, металів та виробів з них – 12 відсотків, продовольчої та сільськогосподарської продукції – 9 відсотків, мінеральних продуктів – 6 відсотків, продукції хімічної промисловості – 5 відсотків.

 

Запорізька митниця ДФС

ТЕМА: Розвиток міжнародної торгівлі. Митна статистика

Спікер: Начальник митниці ДФС

 

 

Запорізькі комунальні підприємства поповнили місцеві бюджети на 113 мільйонів гривень

 

У січні-березні 2019 року підприємства комунальної форми власності сплатили до місцевих бюджетів 113 мільйонів гривень податку на прибуток. Як зазначив в. о. начальника Головного управління ДФС у Запорізькій області Валерій Манько, рівень сплати зріс на 69 мільйонів або на 157 відсотків порівняно з минулорічними показниками.

У березні суб'єкти господарювання регіону спрямували до скарбниць громад 75,5 мільйона, що на 47 мільйонів більше, ніж торік.

З початку року значні надходження забезпечили підприємства, які здійснюють господарську діяльність у м. Запоріжжя – 33,5 мільйона, від платників м. Бердянськ, Бердянського та Приморського районів надійшло 4,4 мільйона, м. Мелітополь, Мелітопольського та Веселівського районів – 4,2 мільйона, Вільнянського, Запорізького, Новомиколаївського районів – більш ніж 1,2 мільйона, Василівського та Михайлівського районів – 935 тисяч тощо.

Нагадуємо, податок на прибуток комунальних підприємств стовідсотково зараховується до місцевих бюджетів. Основна (базова) ставка податку складає 18 відсотків.

 

ТЕМА: Наповнення бюджету   

Спікер: Начальник ГУ ДФС у Запорізькій області

 

Безпека державного кордону України – спільний пріоритет запорізьких митників, прикордонників та силовиків

 

На базі Бердянського морського торговельного порту за ініціативою Запорізької митниці ДФС пройшла нарада з керівництвом Азово-Чорноморського регіонального управління Державної прикордонної служби України та Бердянського міського відділу Управління СБУ в Запорізькій області. Учасники зустрічі обговорили питання взаємодії та проведення узгоджених дій кінологічних підрозділів по виявленню каналів та припинення контрабанди наркотичних засобів, психотропних речовин, прекурсорів, зброї та боєприпасів в пунктах пропуску через державний кордон України у Запорізькій області («Запоріжжя-аеропорт» та «Бердянський морський торговельний порт»).

Під час наради начальник Запорізької митниці ДФС Олексій Мужев наголосив на важливості збереження балансу між сприянням розвитку бізнесу та захистом економічної безпеки. Запорізька митниця ДФС докладає максимум зусиль для формування в регіоні атмосфери взаємної довіри між митницею і бізнесом, створення більш привабливих умов для реалізації бізнесових програм, зростання бюджетних надходжень. Для досягнення цих цілей митники підтримують робочий діалог з суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності щодо створення кращих умов для реалізації логістичних завдань, пов'язаних із перевезенням товарів, здійснення митних формальностей в мінімально можливі строки.

Разом з тим, питання безпеки вимагають ефективного застосування результатів аналізу ризиків задля недопущення порушень митного законодавства. Тому лише дієва співпраця прикордонної, митної служб, контролюючих державних органів та адміністрацій, заснована на оперативному обміні інформацією та спільній координації дій, дозволить підвищити надійність охорони і рівень захищеності державного кордону у сфері авіаперевезень та морського судноплавства.

 

ТЕМА: Діалог з підприємцями та інститутами громадянського суспільства

 

У справі щодо незаконного переміщення бурштину поставлено крапку

 

У серпні минулого року запорізькі митники попередили спробу вивезення за межі України найбільшої за всі роки незалежності партії бурштину.

Так, одне із підприємств регіону намагалося в режимі «експорт» здійснити переміщення дорогоцінного каміння вагою 1 тонна 210 кг вартістю 1 219 530 грн з приховуванням від митного контролю. Бурштин фактично замаскували в іншому товарі – топливних пелетах, що ускладнювало його виявлення.

Суд першої інстанції м. Запоріжжя у січні цього року розглянув справу про порушення митних правил та виніс постанову про конфіскацію бурштину в дохід держави з накладенням штрафу у розмірі його вартості, а саме 1,2 млн грн.

У березні Запорізький апеляційний суд виніс постанову про залишення постанови суду першої інстанції без змін, а це значить, що весь конфіскований бурштин буде передано до держскарбниці.

 

ТЕМА: Митні пункти пропуску   

 

Головне управління ДФС у Запорізькій області

 

Валерій Манько: "Мешканці Запорізької області вже подали 22 тисячі декларацій"

 

З початку кампанії «Декларування – 2019» у Запорізькій області було подано 22 тисячі 122 декларації про майновий стан та доходи, отримані у 2018 році.

Як повідомив в. о. начальника Головного управління ДФС у Запорізькій області Валерій Манько, за перші три місяці деклараційної кампанії запоріжці задекларували майже 999 мільйонів гривень доходів, з яких у минулому році не були сплачені податки.

На сьогодні до бюджетів вже сплачено 27 мільйонів гривень податку на доходи фізичних осіб та 3,6 мільйона військового збору, що на 15,5 мільйона більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Більшість мешканців області декларували дохід отриманий від реалізації вирощеної на власних земельних ділянках сільськогосподарської продукції (14,4 тисячі декларацій). Також запоріжці звітували про отриману спадщину (1,1 тисячі декларацій ) та прибутки від надання в оренду нерухомого майна (657 декларацій).

Крім того, станом на 1 квітня свої доходи задекларували 29 "мільйонерів". Статки цих громадян перевищили мільйон гривень на рік. До бюджетів вони спрямували 12,1 мільйона гривень податків.

Правом на податкову знижку скористалися 3565 осіб, які вже отримали 5,8 мільйона гривень раніше сплаченого податку на доходи фізичних осіб.

Валерій Манько нагадав, що до закінчення кампанії декларування залишилося менше місяця та закликав громадян не зволікати і задекларувати доходи, не чекаючи 2 травня. Це можна зробити в один із трьох способів: особисто або уповноваженою особою у Центрах обслуговування платників податкових інспекцій (за місцем реєстрації), направити поштою, а також за допомогою електронного цифрового підпису в Електронному кабінеті ( https://cabinet.sfs.gov.uа ).

 

ТЕМА: Декларування    

Спікер: Начальник ГУ ДФС у Запорізькій області

 

 

На запорізьких підприємствах виявлено 140 неоформлених працівників

 

Фіскальна служба регіону та Головне управління Держпраці в Запорізькій області продовжують реалізовувати спільні заходи, спрямовані на легалізацію ринку праці. Відповідно до складеного та підписаного обома відомствами плану, починаючи з жовтня 2018 року відбувається спільна робота з детінізації зайнятості та доходів населення.

Як повідомив в. о. начальника Головного управління ДФС у Запорізькій області Валерій Манько, перевірки здійснюються відповідно до узгодженого графіку та у визначених галузях. Якщо у минулому році пріоритетними сферами були будівництво і роздрібна торгівля, то за три місяці поточного року основна увага перевіряючих була сконцентрована на об'єктах з надання послуг технічного обслуговування автомобілів та торгівлі.

Усього за січень-березень фахівці фіскальної служби та Держпраці Запорізької області провели 81 перевірку, в результаті яких у 44 роботодавців були встановлені порушення законодавства про працю. Зокрема, виявлено 57 неоформлених працівників, ще з 53 робітниками були укладені угоди цивільно-правового характеру всупереч тому, що вони працювали повний день, щомісячно отримували зарплату тощо.

За результатами контрольних заходів на порушників трудового законодавства складені матеріали за ст. 265 Кодексу законів про працю. Крім того, керівники підприємств подали 97 повідомлень про прийняття на роботу.

Також з початку року податківці здійснили 39 перевірок суб'єктів господарювання, в результаті яких було виявлено 83 особи, що працювали без належного оформлення трудових відносин та отримували зарплату "у конвертах".

Крім того, одним із основних напрямів діяльності фіскальної служби з детінізації ринку праці залишається роз'яснювальна робота з працедавцями. Лише цього року було проведено майже півтори тисячі зустрічей з представниками бізнесу. На даний час 302 суб'єкти господарювання добровільно збільшили штат та оформили трудові відносини з 659 особами.

Завдяки новоствореним робочим місцям до бюджетів додатково надійшло 2,4 мільйона гривень податку на доходи фізичних осіб та 2,9 мільйона гривень єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

 

ТЕМА: Трудові відносини  

Спікер: Начальник ГУ ДФС у Запорізькій області

 

Співоча декларація: відомий запорізький пісняр задекларував доходи

 

Заслуженого артиста естрадного мистецтва Анатолія Сердюка добре знають у Запоріжжі. Починаючи з дев'яностих, співак та композитор присвячував нашому місту та області численні пісні, в його творчому доробку понад 160 композицій про героїчну історію нашого краю, про Хортицю, степ, козацтво, Гуляй-поле, патріотичні та ліричні пісні.

Але на пісенній творчості Анатолій Cердюк не зупиняється, нещодавно вийшла його книга "Щоби бути українцями – говорімо українською". В ній автор дає настанови щодо правильного вживання слів та наголосів, а також досліджує запорізькі топоніми.

Свою патріотичну громадянську позицію артист висловлює не лише у творчості, але і у відповідальному ставленні до сплати податків. В Олександрівській податковій інспекції Анатолій Сердюк – частий гість, податківці зустрічають його як доброго друга. Цього разу співак прийшов подати декларацію про майновий стан і доходи. Він зазначив, що сплачені податки ідуть на розвиток нашої держави, з них отримують заробітну платню вчителі, лікарі, військовослужбовці. Тож Анатолій Сердюк закликав запоріжців так само виконати свій громадянський обов'язок, задекларувати неоподатковані доходи та сплатити з них податок.

Нагадуємо, що термін подачі декларації про майновий стан і доходи для фізичних осіб спливає 2 травня.

 

Головне управління ДФС у Запорізькій області

 

ТЕМА: Декларування

 

Як подати заяву щодо зміни групи єдиного податку?

Для обрання або переходу на спрощену систему оподаткування суб’єкт господарювання подає до контролюючого органу заяву про застосування спрощеної системи оподаткування.

Заява подається у разі зміни прізвища, імені, по батькові фізичної особи – підприємця, або серії та номера паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання в установленому порядку відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків); зміни податкової адреси суб’єкта господарювання; зміни місця провадження господарської діяльності; зміни видів господарської діяльності; зміни групи та ставки платника єдиного податку.

Затверджена наказом МФУ від 20.12.2011 № 1675 форма заяви подається для обрання або переходу на спрощену систему оподаткування, внесення змін до реєстру платників єдиного податку та відмови від спрощеної системи оподаткування.

Фізичні особи – підприємці подають заяву до контролюючого органу особисто або поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення.

Тобто, заява для обрання або переходу на спрощену систему оподаткування, внесення змін до реєстру платників єдиного податку, відмови від спрощеної системи оподаткування, зміни групи та ставки платника єдиного податку надається особисто або поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення.

При цьому, можливість подання заяви засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб не реалізована.

Зазначена норма передбачена п. 298.1 – п. 298.3 ст. 298 Податкового кодексу, п. 4 «Порядку подання заяви про застосування спрощеної системи оподаткування» від 20.12.2011 №1675.

 

Як новоствореному платнику єдиного податку 3-ї групи зареєструватись платником ПДВ?

Ставка єдиного податку, визначена для третьої групи у розмірі 3% (у разі сплати ПДВ), може бути обрана:

- суб’єктом господарювання, який зареєстрований платником ПДВ відповідно до розд. V Податкового кодексу, у разі переходу ним на спрощену систему оподаткування шляхом подання заяви щодо переходу на спрощену систему оподаткування не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу;

- платником єдиного податку третьої групи, який обрав ставку єдиного податку в розмірі 5%, у разі добровільної зміни ставки єдиного податку шляхом подання заяви щодо зміни ставки єдиного податку не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку календарного кварталу, в якому буде застосовуватися нова ставка та реєстрації такого платника платником ПДВ;

- суб’єктом господарювання, який не зареєстрований платником ПДВ, у разі його переходу на спрощену систему оподаткування або зміни групи платників єдиного податку шляхом реєстрації платником ПДВ відповідно до розд. V ПКУ і подання заяви щодо переходу на спрощену систему оподаткування або зміни групи платників єдиного податку не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу, в якому здійснено реєстрацію платником ПДВ.

Зареєстровані в установленому законом порядку суб’єкти господарювання (новостворені), які протягом 10 днів з дня державної реєстрації подали заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для третьої групи, яка не передбачає сплату ПДВ, вважаються платниками єдиного податку з дня їх державної реєстрації.

У разі зміни ставки єдиного податку реєстраційна заява подається не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку календарного кварталу, в якому буде застосовуватися ставка єдиного податку, що передбачає сплату ПДВ.

Таким чином, новостворена юридична особа може обрати ставку єдиного податку, що передбачає сплату ПДВ (третя група – 3%), лише після здійснення реєстрації платником податку на додану вартість.

Тобто новостворена юридична особа може зареєструватися з дня державної реєстрації як платник єдиного податку третьої групи зі ставкою 5 % та не пізніше ніж за 15 днів до початку наступного кварталу подати заяву про перехід на сплату єдиного податку за ставкою 3 % (для третьої групи) та подати заяву на реєстрацію платником податку на додану вартість.

Зазначена норма передбачена абз. другим п. 183.4 ст. 183; п.п. 4 п. 293.8 ст. 293, абз. другим п.п. 298.1.2 ст. 298 Податкового кодексу України.

 

Підприємство безоплатно передає працівнику товари.

Особливості оподаткування податком на доходи фізичних осіб і військовим збором.

Об'єктом оподаткування фізичної особи - резидента є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід, до якого включається дохід, отриманий платником податку як додаткове благо (крім випадків, передбачених ст. 165 Кодексу) у вигляді вартості безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг), визначеної за правилами звичайної ціни, а також суми знижки звичайної ціни (вартості) товарів (робіт, послуг), індивідуально призначеної для такого платника податку.

Під час нарахування (надання) доходів у будь-якій негрошовій формі базою оподаткування є вартість такого доходу, розрахована за звичайними цінами, правила визначення яких встановлені згідно з цим Кодексом, помножена на коефіцієнт, який обчислюється за такою формулою: К = 100 : (100 - Сп), де К - коефіцієнт; Сп - ставка податку, встановлена для таких доходів на момент їх нарахування.

Крім того, дохід, отриманий платником у вигляді додаткового блага, є об'єктом оподаткування військовим збором за ставкою 1,5%.

Податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов'язаний утримувати податок на доходи фізичних осіб та військовий збір із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи відповідні ставки податку і збору.

Отже, у разі якщо підприємством безоплатно передаються працівнику товари, то їх вартість включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу працівника як додаткове благо та оподатковується податком на доходи фізичних осіб та військовим збором на загальних підставах за ставками 18% та 1,5%.

При цьому для військового збору не передбачено застосування коефіцієнта, визначеного п. 164.5 ст. 164 Кодексу.

Зазначена норма передбачена пп. 163.1.1 ст. 163, пп. 164.2.17 "е", п. 164.5 ст. 164, пп. 168.1.1 ст. 168, пп. 1.2 п. 16 1 підрозд. 10 розд. XX Податкового кодексу України.

Податкова накладна, не зареєстрована в ЄРПН, відображається у податкових зобов’язаннях продавця

Відсутність факту реєстрації платником ПДВ – продавцем товарів/послуг податкових накладних в ЄРПН не дає права покупцю на включення сум ПДВ до податкового кредиту та не звільняє продавця від обов’язку включення суми ПДВ, вказаної в податковій накладній, до суми податкових зобов’язань за відповідний звітний період.

Тобто, відсутність факту реєстрації в ЄРПН податкової накладної або порушення строків такої реєстрації не є підставою для не відображення платником податку – продавцем товарів/послуг суми ПДВ за такими податковими накладними в податкових зобов’язаннях відповідного звітного періоду.

Зазначена норма передбачена п. 201.10 ст. 201 Податкового кодексу України.

Підприємцю на загальній системі оподаткування списується кредиторська заборгованість.

Що враховувати при визначенні доходу?

Об’єктом оподаткування податком на доходи фізичних осіб підприємців, що застосовують загальну систему оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) i документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи - підприємця.    

До складу загального оподатковуваного доходу зараховується виручка, що надійшла фізичній особі - підприємцю як в грошовій, так і в натуральній формі.

У графі 2 «Сума доходу, отриманого від здійснення господарської діяльності або незалежної професійної діяльності» Книги обліку доходів і витрат, яку ведуть підприємці на загальній системі оподаткування, відображається сума доходу, отриманого від здійснення господарської або незалежної професійної діяльності із сумарним підсумком за місяць, квартал, рік, і зазначаються, зокрема, кошти, що надійшли на поточний рахунок, касу платника податків та/або отримано готівкою, сума заборгованості, за якою минув строк позовної давності, вартість безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг).

Кредиторська заборгованість - це заборгованість платника податку перед іншими суб’єктами господарювання за отримані товари (роботи, послуги).

Отже, якщо кредитором списується заборгованість підприємцю на загальній системі оподаткування, то сума списаної заборгованості включається до складу загального оподатковуваного доходу такого підприємця та оподатковується на загальних підставах за ставкою 18%.

Зазначена норма передбачена п.14.1.95. ст. 14, п. 177.2 ст. 177 Податкового кодексу України та п.п. 6.2 «Порядку ведення Книги обліку доходів та витрат, яку ведуть фізичні особи – підприємці, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, і фізичні особи, які проводять незалежну професійну діяльність», затвердженого наказом Міністерства доходів і зборів від 16.09.13 № 481.

Підприємець–платник єдиного податку отримує доходи у готівковій та безготівковій формах.

Особливості заповнення книги обліку доходів

Для підприємця - платника єдиного податку доходом є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі. До суми доходу за звітний період також включається сума кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності, та вартість безоплатно отриманих протягом звітного періоду товарів (робіт, послуг).

При цьому до доходу не включаються отримані такою фізичною особою пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхових виплат і відшкодувань, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності.

У разі використання платіжних терміналів при здійсненні розрахунків за товари (роботи, послуги) доходом підприємця-платника єдиного податку вважається вся вартість реалізованого товару (робіт, послуг) з врахуванням відсотків (комісії) банку.

Підприємці – платники єдиного податку першої - третьої, які не є платниками ПДВ, ведуть книгу обліку доходів за формою, встановленою наказом МФУ № 579 від 19.06.2015, шляхом щоденного, за підсумками робочого дня, відображення отриманих доходів.

При цьому, відповідно до п. 5 та п. 6 Наказу №579, записи у Книзі виконуються за підсумками робочого дня, протягом якого отримано дохід, зокрема про кошти, які надійшли на поточний рахунок платника податку та/або які отримано готівкою (окремо в готівковій та безготівковій формі).

Отже, у разі отримання доходу в готівковій та безготівковій формі запис в Книзі здійснюється окремими рядками за підсумками робочого дня, протягом якого отримано дохід, а датою отримання доходу вважається дата зарахування коштів на розрахунковий рахунок фізичної особи - підприємця або отримання готівки в касу.

Зазначена норма передбачена ст. 292,  п.п. 296.1.1 ст. 296 Податкового кодексу.

Нарахування єдиного внеску на суми матеріальної допомоги.

Що необхідно враховувати?

Платниками єдиного внеску є роботодавці, зокрема, підприємства, установи, організації, інші юридичні особи, які використовують найману працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами.

Базою нарахування єдиного внеску для роботодавців є сума нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України "Про оплату праці", та сума винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами.

Водночас, згідно з частиною сьомою ст. 7 Закону № 2464 перелік видів виплат, на які не нараховується єдиний внесок, затверджується Кабінетом Міністрів України.

Так, постановою КМУ від 22.12.2010 №1170 затверджено «Перелік видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок».

Згідно п. 14 розділу I Переліку №2464 не є базою для нарахування єдиного внеску матеріальна допомога разового характеру, що надається окремим працівникам у зв'язку із сімейними обставинами, на оплату лікування, оздоровлення дітей, поховання.

Отже, сума матеріальної допомоги разового характеру, що надається підприємством окремим працівникам у зв'язку із сімейними обставинами, не є базою нарахування єдиного внеску.

Зазначена норма передбачена п. 1 частини першої ст. 4, п. 1 частини першої ст. 7 Закону України від 08.07.2010 № 2464-VI "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування".

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь