A A A K K K
для людей із порушенням зору
Водянська громада
Запорізька область, Василівський район

Інформація від Енергодарської ОДПІ

Дата: 20.02.2019 17:23
Кількість переглядів: 518

 

Фото без опису

Від оподаткування запорізьких земель місцеві бюджети отримали 73 мільйони

 

З початку року надходження плати за землю у Запорізькій області скали 73 мільйони гривень (без даних великих підприємств, які зареєстровані в Запорізькому управлінні Офісу ВПП ДФС).

Як повідомив в. о. начальника Головного управління ДФС у Запорізькій області Валерій Манько, більшу частину сплачених сум забезпечили суб'єкти господарювання-юридичні особи – 65,3 мільйона, фізичні особи поповнили бюджет на 7,7 мільйона гривень.

Зокрема, міська казна обласного центру отримала 31,4 мільйона плати за землю, до скарбниць м. Енергодар, Кам'янсько-Дніпровського та Великобілозерського районів надійшло 11 мільйонів, м. Бердянськ, Бердянського і Приморського районів – 6,4 мільйона, м. Мелітополь, Мелітопольського та Веселівського районів – 5,4 мільйона, Василівського та Михайлівського районів – 3,8 мільйона, Якимівського та Приазовського районів – 3,6 мільйона, Вільнянського, Запорізького та Новомиколаївського районів – 3,2 мільйона.

Усього у м. Запоріжжя та області зареєстровано 9165 землекористувачів-юридичних та 278 тисяч фізичних осіб.

Нагадаємо, відповідно до законодавчих змін значення коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки сільськогосподарських угідь, земель населених пунктів та інших земель несільськогосподарського призначення за 2018 рік становить 1,0.

 

Головне управління ДФС у Запорізькій області

ТЕМА: Наповнення бюджету

Спікер: Начальник ГУ ДФС

Фото без опису

Строк подання податкової декларації і сплати зобов’язання

Якщо останній день строку подання податкової декларації припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем.

Разом з тим, термін сплати податків і зборів, у такому випадку, не переноситься.

Тобто, платник податків зобов’язаний самостійно сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку подання податкової декларації.

При цьому платник не повинен враховувати перенесення термінів подання звітності у зв’язку з вихідними чи святковими днями.

Зазначена норма передбачена п. 49.20 ст. 49, п. 57.1 ст. 57 Податкового кодексу.

Підприємство має пільги з земельного податку.

Чи подавати декларацію?

Платниками земельного податку є, зокрема, власники земельних ділянок та землекористувачі, а об’єктами оподаткування – земельні ділянки, які перебувають у власності або користуванні.

Форма Податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності) затверджена наказом МФУ від 16.06.2015 № 560 з урахуванням змін від 23.01.2017 № 9.

Податкова пільга – це передбачене податковим та митним законодавством звільнення платника податків від обов’язку щодо нарахування та сплати податку та збору, сплата ним податку та збору в меншому розмірі (п. 30.1 ст. 30 Податкового кодексу).

Категорії юридичних осіб, які звільняються від сплати земельного податку  визначені ст. 282 Податкового кодексу, а види земельних ділянок, що не підлягають оподаткуванню,  передбачені ст. 283  ПКУ.

При цьому, нормами Податкового кодексу не передбачено звільнення від обов’язку подання податкової декларації за земельні ділянки, з яких земельний податок не справляється через застосування податкових пільг.

Отже, підприємства, які мають право на пільги щодо сплати земельного податку або земельні ділянки, що не підлягають  оподаткуванню, не звільняються від обов’язку подання податкових декларацій за земельні ділянки, з яких земельний податок не справляється  через застосування податкових пільг.

Нагадаємо, що юридичні особи - платники плати за землю самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають фіскальному органу за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік, з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями.

Подання такої декларації звільняє від обов'язку подання щомісячних декларацій.

Платник плати за землю має право подавати щомісяця звітну податкову декларацію, що звільняє його від обов'язку подання податкової декларації не пізніше 20 лютого поточного року, протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним.

Зазначена норма передбачена п. 286.2, п. 286.3 ст. 286 Податкового кодексу України.

Операції платника податку на прибуток з нерезидентами.

Як здійснювати коригування фінансового результату до оподаткування? 

Одним з критеріїв визнання операцій контрольованими є одночасне виконання таких умов:

- річний дохід платника податків від будь-якої діяльності, визначений за правилами бухгалтерського обліку, перевищує 150 млн. грн. (за вирахуванням непрямих податків) за відповідний податковий (звітний) рік;

- обсяг таких господарських операцій платника податків з кожним контрагентом, визначений за правилами бухгалтерського обліку, перевищує 10 млн. грн.. (за вирахуванням непрямих податків) за відповідний податковий (звітний) рік (п.п. 39.2.1.7 ст. 39 Податкового кодексу).

Для цілей визнання операції контрольованою платнику податку на прибуток необхідно використовувати дані бухгалтерського обліку за відповідний звітний (податковий) рік, у якому проводилися такі господарські операції.

Оскільки вартісні критерії визнання операції контрольованою для цілей виконання вимог ст. 39 Податкового кодексу обраховуються за результатами податкового (звітного) року, то коригування фінансового результату до оподаткування за операціями з нерезидентами, визначеними в абзаці третьому та четвертому п.п 140.5.4 і п.п 140.5.6 ст. 140 Кодексу, здійснюються за результатами податкового (звітного) року.

Такі операції відображаються у податковій декларації з податку на прибуток підприємств за податковий (звітний) рік.

Зазначена норма визначена в «Узагальнюючій податковій консультації щодо застосування положень підпунктів 140.5.4, 140.5.6 пункту 140.5 статті 140 Податкового кодексу України стосовно визначення податкового (звітного) періоду для коригування фінансового результату до оподаткування», затвердженою наказом МФУ від 14.11.2018 № 887.

Підприємець - платник єдиного податку не застосовує РРО.

Які документи необхідно надавати при продажу товарів (послуг)?

Реєстратори розрахункових операцій (РРО) та розрахункові книжки не застосовуються при продажу товарів (крім технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення) (наданні послуг) фізичними особами – підприємцями, які відносяться відповідно до Податкового кодексу до груп платників єдиного податку, що не застосовують РРО.

Разом з тим, суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу, зобов’язані надавати покупцю товарів (послуг) за його вимогою чек, накладну або інший письмовий документ, що засвідчує передання права власності на них від продавця до покупця з метою виконання вимог Закону України від 12.05.1991 № 1023-ХІІ «Про захист прав споживачів».

Отже, підприємець – платник єдиного податку зобов’язаний надати покупцю товарів (послуг) за його вимогою чек, накладну або інший письмовий документ, що засвідчує передавання прав власності на них від продавця до покупця.

Зазначена норма передбачена п. 15 ст. 3,  п. 6 ст. 9 Закону України від 06.07.1995 № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

 

Зміни з 01.01.2019 року

Як оподатковуються податком на нерухомість будівлі та споруди сільськогосподарських товаровиробників?

Законом  України "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів" від 23.11.2018 №2628-VIII внесені зміни, зокрема, щодо оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки сільськогосподарських товаровиробників.

Так, з 1 січня 2019 року  не є об'єктом оподаткування податком на нерухомість будівлі та споруди сільськогосподарських товаровиробників (юридичних та фізичних осіб)  при дотриманні наступних умов:

- такі будівлі та споруди віднесені до класу "Будівлі сільськогосподарського призначення, лісівництва та рибного господарства" (код 1271) Державного класифікатора будівель та споруд ДК 018-2000,

- такі будівлі та споруди не здаються їх власниками в оренду, лізинг, позичку.

Оскільки зміни до Кодексу в частині податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, набирають чинності з 01.01.2019, така норма буде враховуватись при обчисленні податку за базовий податковий (звітний) 2019 рік та наступні звітні періоди починаючи з 1 січня 2020 року.

Зазначена норма передбачена пп. 266.2.2 ж) ст. 266 Податкового кодексу (зі змінами, внесеними  Законом України від 23.11.2018 № 2628-VIII).

 

 

Валерій Манько: "Запорізькі підприємці сплатили 149 мільйонів гривень єдиного податку"

 

Представники малого і середнього підприємництва Запорізького регіону з початку року сплатили 149 мільйонів гривень єдиного податку, що майже на 26 мільйонів або на 21 відсоток більше, ніж торік.

Як повідомив в. о. начальника Головного управління ДФС у Запорізькій області Валерій Манько, фізичні особи-підприємці у січні сплатили 76,3 мільйона гривень єдиного податку, від суб'єктів господарювання-юридичних осіб  з початку року надійшло 13,7 мільйона, агровиробники, які працюють за спрощеною системою оподаткування, поповнили бюджети громад на понад 59 мільйонів гривень.

Керівник фіскальної служби регіону підкреслив, що на сьогодні частка єдиного податку у доходах місцевих скарбниць перевищує 22 відсотки. Найбільші суми отримав бюджет м. Запоріжжя – 54,7 мільйона, до скарбниць м. Мелітополь, Мелітопольського і Веселівського районів перераховано 15,5 мільйона, м. Бердянськ, Бердянського та Приморського районів – 14 мільйонів, Пологівського, Більмацького та Розівського районів – майже 12 мільйонів, Оріхівського та Гуляйпільського районів – 10 мільйонів.

Серед чотирьох груп спрощеної системи оподаткування найчисельнішою є друга, у якій перебувають 22724 фізичні особи-підприємці. Згідно з поданими деклараціями платників найприбутковішими є такі види діяльності: оптова торгівля напоями, продуктами харчування та тютюновими виробами, роздрібна реалізація пального, виробництво олії та тваринних жирів, меблів, механічне оброблення металевих виробів тощо.

 

Головне управління ДФС у Запорізькій області

ТЕМА: Розвиток малого та середнього підприємництва

Спікер: Начальник ГУ ДФС

 

Справу щодо організаторів конвертаційного центру у Запоріжжі передано до суду

 

Співробітники податкової міліції ГУ ДФС у Запорізькій області під процесуальним керівництвом прокуратури області спрямували до суду обвинувальний акт стосовно трьох учасників організованої групи, які забезпечили функціонування схеми ухилення від сплати податків.

Слідством встановлено, що учасники угрупування у складі п’яти осіб, діючи на території Запорізької області, об’єднані злочинним планом з розподілом функцій та ролей, використовували реквізити понад 30 підконтрольних їм фіктивних суб’єктів господарювання для безпідставного формування підприємствам реального сектору економіки податкового кредиту з ПДВ по безтоварних операціях.

Упродовж 2015-2017 років ділки оформили безтоварні (неіснуючі) господарські операції для реальних суб'єктів господарювання на суму ПДВ понад 37 млн. грн.

За результатами проведених заходів було заарештовано близько 1,2 млн. грн. коштів, що перебувають на банківських рахунках підконтрольних угрупуванню підприємств та сформованого ними 2,2 млн. грн. ліміту суми ПДВ.

Окрім того, відносно двох учасників групи обвинувальний акт було направлено до суду в червні 2018 року (на сьогодні триває судовий розгляд). Інші ж троє фігурантів переховувались від слідства. За результатами проведених заходів їх місцезнаходження встановлено та до суду спрямовано відповідний обвинувальний акт.

Таким чином наразі обвинувальні акти відносно всіх учасників злочинного угрупування направлені до суду.

 

Головне управління ДФС у Запорізькій області

ТЕМА: Боротьба з ухиленням від сплати податків

Спікер: Фахівець ГУ ДФС

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь