A A A K K K
для людей із порушенням зору
Водянська громада
Запорізька область, Василівський район

Інформація від Енергодарської ОДПІ

Дата: 05.02.2019 20:38
Кількість переглядів: 492

У січні за індивідуальним податковим номером до фіскальної служби Запорізької області звернулось 1639 громадян

 

За перший місяць 2019 року фахівці фіскальної служби Запорізької області зареєстрували у Державному реєстрі фізичних осіб 1639 громадян, у тому числі, 52 іноземців.

Усього станом на початок лютого на обліку в органах ДФС перебувають понад 1,8 мільйона осіб, що на 9 тисяч більше, ніж торік.

Для того, аби отримати реєстраційний номер облікової картки, громадянину необхідно звернутися до фіскальної служби за місцем реєстрації. З переліком територіальних органів ДФС регіону можна ознайомитися за посиланням: http://zp.sfs.gov.ua/anonsi-ark/19567.html.

Іноземним громадянам для отримання адмінпослуги з реєстрації в Держреєстрі фізичних осіб слід надати паспорт, посвідку на постійне або тимчасове проживання в Україні та засвідчений в установленому законодавством порядку їхній переклад українською мовою (після пред’явлення повертається) і копію такого перекладу (крім осіб, які мають посвідки на постійне проживання або посвідки на тимчасове проживання в Україні).

Нагадаємо, реєстраційний номер облікової картки необхідний громадянам для влаштування на роботу, ведення бізнесу, відкриття рахунку в банку, здійснення фінансових операцій, при оформленні податкової знижки, спадщини, соціальних виплат та в інших випадках.

Крім того, він є обов'язковим для використання підприємствами, установами, організаціями всіх форм власності, включаючи установи Національного банку України, комерційні банки та інші фінансово-кредитні установи в разі виплати доходів, з яких утримуються податки та інші обов'язкові платежі, укладення цивільно-правових угод, предметом яких є об'єкти оподаткування та щодо яких виникають обов'язки сплати платежів.

 

Головне управління ДФС у Запорізькій області

ТЕМА: Центри обслуговування платників податків

Спікер: Фахівець ГУ ДФС

 

Декларування 2019

Скористайтесь податковою знижкою за освітні послуги

З 1 січня 2019 року розпочалася кампанія декларування доходів фізичних осіб.

Податкова декларація про майновий стан і доходи для громадян, які мають право на податкову знижку подається до 31 грудня 2019 (включно).

Так, до витрат, дозволених до включення до податкової знижки включаються сума коштів, сплачених платником податку на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти такого платника податку та/або члена його сім'ї першого ступеня споріднення (п.п. 166.3.3 ст. 166 Податкового кодексу).

Слід зазначити, що новою редакцією вказаної норми (з урахуванням змін, внесених Законом України від 03.07.2018 № 2477-VIII, який набув чинності 28.07.2018) розширено право на податкову знижку за освітні послуги

Так, громадяни, які сплачують за освітні послуги, що надаються вітчизняними дошкільними, шкільними та позашкільними закладами освіти, мають право на податкову знижку.

До змін право на користання податковою знижкою надавалося лише за послуги, сплачені на користь вітчизняних вищих та професійно-технічних навчальних закладів для здобуття середньо-професійної або вищої освіти.

Як і раніше, право на отримання податкової знижки мають платник податку та/або члени сім’ї першого ступеня спорідненості (батьки, чоловік, дружина, діти, у тому числі усиновлені).

Якщо платник сплачував за своє навчання, навчання дітей або батьків, він може до 31 грудня наступного за звітним податкового року (до 31 грудня 2019 року) подати декларацію, в якій зазначити суму отриманих доходів та суму коштів, які були сплачені на освітні послуги, для отримання податкової знижки.

Після проведення відповідних перерахунків кошти будуть повернуті платнику протягом 60 днів у спосіб, зазначений ним у декларації.

До податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, копіями договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (отримувача).

Звертаємо увагу на те, що податкова знижка нараховується на доходи, які отримані у вигляді заробітної плати, при цьому сума податкової знижки не повинна перевищувати розмір заробітної плати, яку платник отримав протягом року.

Податкова декларація про майновий стан і доходи подається за формою, затвердженою наказом МФУ від 02.10.2015 № 859 (у редакції від 06.06.2017 № 556).

 

Декларування 2019

Випадки, коли фізична особа звільняється від обов’язкового подання податкової декларації про майновий стан і доходи

З 01 січня 2019 року стартувала деклараційна кампанія, згідно якої громадяни зобов’язані задекларувати доходи, отримані в 2018 році, якщо такі доходи отримані від не податкових агентів; від операцій з продажу (обміну), дарування; прийняття у спадщину, за якими не був сплачений податок на доходи фізичних осіб та військовий збір; та інших доходів відповідно до норм Податкового кодексу.

Платники податку на доходи фізичних осіб звільняються від обов’язку подання податкової декларації про майновий стан і доходи в таких випадках:

     а) незалежно від виду та суми отриманих доходів платниками податку, які:

     - є малолітніми/неповнолітніми або недієздатними особами і при цьому перебувають на повному утриманні інших осіб (у тому числі батьків) та/або держави станом на кінець звітного податкового року;

    -  перебувають під арештом або є затриманими чи засудженими до позбавлення волі, перебувають у полоні або ув’язненні на території інших держав станом на кінець граничного строку подання декларації;

-    перебувають у розшуку станом на кінець звітного податкового року;

- перебувають на строковій військовій службі станом на кінець звітного податкового року;

     б) в інших випадках, визначених Податковим кодексом.

 Крім того, обов’язок платника податку щодо подання Декларації вважається виконаним і Декларація не подається, якщо такий платник податку отримував доходи:

- від податкових агентів, які не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;

- виключно від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу;

- від операцій продажу (обміну) майна, дарування, при нотаріальному посвідченні договорів за якими був сплачений податок на доходи фізичних осіб;

- у вигляді об’єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою податку та/або з яких сплачено податок на доходи фізичних осіб.

Зазначена норма передбачена п. 179.2 та п. 179.4 ст. 179 Податкового кодексу України.

 

Декларування 2019

Які діють обмеження при нарахуванні податкової знижки?

З 1 січня 2019 року розпочалася кампанія декларування доходів фізичних осіб.

Податкова декларація про майновий стан і доходи для громадян, які мають право на податкову знижку подається до 31 грудня 2019 (включно).

Податкова декларація про майновий стан і доходи подається за формою, затвердженою наказом МФУ від 02.10.2015 № 859 (у редакції від 06.06.2017 № 556).

Податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб'єктами господарювання, - це документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку - резидента у зв'язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів - фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати, у випадках, визначених Податковим кодексом.

Податкова знижка може бути надана виключно резиденту, який має реєстраційний номер облікової картки платника податку та резиденту – фізичній особі, яка через свої релігійні переконання відмовилась від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомила про це відповідний контролюючий орган і має про це відмітку у паспорті.

Загальна сума податкової знижки, нарахована в звітному податковому році, не може перевищувати суми річного загального оподатковуваного доходу,  нарахованого як заробітна плата, зменшена з урахуванням положень п. 164.6 ст. 164 Податкового кодексу.

Як  визначена п. 164.6 ст. 164 Податкового кодексу, під час нарахування доходів у формі заробітної плати база оподаткування визначається як нарахована заробітна плата, зменшена на суму єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, страхових внесків до Накопичувального фонду, а у випадках, передбачених законом, обов'язкових страхових внесків до недержавного пенсійного фонду, які відповідно до закону сплачуються за рахунок заробітної плати працівника, а також на суму податкової соціальної пільги за її наявності.

Якщо платник податку до кінця податкового року, наступного за звітним не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься.

Зазначена норма передбачена пп. 14.1.170 ст.14,  п. 166.4 ст. 166 Податкового кодексу України.

 

Декларування 2019

Дізнайтесь коли подається декларація про майновий стан і доходи

З 1 січня 2019 року розпочалася кампанія декларування доходів фізичних осіб.

Податкова декларація про майновий стан і доходи для громадян, які згідно з Податковим кодексом зобов’язані подавати податкову декларацію, подається у термін до 1 травня року, що настає за звітним (до 1 травня 2019 року).

Для громадян, які мають право на податкову знижку граничний строк подання податкової декларації до 31 грудня 2019 (включно).

Податкова декларація про майновий стан і доходи подається за формою, затвердженою наказом МФУ від 02.10.2015 № 859 (у редакції від 06.06.2017 № 556).

Податкова декларація про майновий стан і доходи в обов’язковому порядку подається у разі  отримання:

- доходів не від податкових агентів (тобто від інших фізичних осіб, які не зареєстровані як суб’єкти господарювання та самозайняті особи). Зокрема, доходів від надання в оренду рухомого або нерухомого майна іншим фізичним особам; успадкування майна не від членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення, при нотаріальному оформленні спадщини за якими не було сплачено податок на доходи фізичних осіб та військовий збір, тощо;

 - інвестиційного доходу (доходу  від продажу цінних паперів та корпоративних прав);

- іноземного доходу;

- нецільової благодійної допомоги, якщо загальна сума отриманої нецільової благодійної допомоги протягом звітного податкового року перевищує граничний розмір, установлений п.п. 169.4.1 ст. 169 Податкового кодексу (у 2018 році така сума становила 2470 грн);

- доходів від податкових агентів, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування;

- в інших передбачених Податковим кодексом  випадках.

Разом з тим, податкова декларація не подається, якщо громадянин отримував доходи:

- від податкових агентів, які не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;

- виключно від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу, крім випадків, прямо передбачених Податковим кодексом;

- від операцій продажу (обміну) майна, дарування, при нотаріальному посвідченні договорів, за якими був сплачений податок на доходи фізичних осіб;

- у вигляді об’єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою податку та/або з яких сплачено податок на доходи фізичних осіб.

Зазначена норма передбачена п.п. 49.18.4 ст. 49, п.п. 166.1.2 ст. 166, п. 179.1 ст. 179  Податкового кодексу України.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь