A A A K K K
для людей із порушенням зору
Водянська громада
Запорізька область, Василівський район

SOS! Екологічна катастрофа!

Дата: 29.01.2019 20:10
Кількість переглядів: 1596

 

 

 Проблема підтоплення ґрунтовими водами територій Кам’янсько-Дніпровського району вже давно стоїть дуже гостро. Комплекс захисних споруд Кам’янського Поду захищає від затоплення та підтоплення водами Каховського водосховища територію площею 6,7 тис. га з населенням близько 33,0 тис. осіб. До складу комплексу захисних споруд входять: Кам’янська, Знам’янська та Білозерська дамби загальною довжиною 17,5 км.; дві протифільтраційні завіси, дві компресорні та одна насосна станції.

     Так, у 2016 році було розроблено проект реконструкції комплексу захисних споруд Кам’янського Поду, в який було включено: будівництво нової компресорної станції, будівництво 20 додаткових автономних свердловин та заміна воздуховодів у м. Кам’янка-Дніпровська та с. Водяне. Нікопольське регіональне управління водних ресурсів визначило генерального підрядника для реалізації даного проекту. Роботи було розпочато.

     Після проведення основних робіт, восени 2017 року, Кам’янсько-Дніпровською міською радою створено комісію з контролю за дотриманням термінів виконання та якості проведених робіт Нікопольським регіональним управлінням водних ресурсів при будівництві компресорної станції та повітроводу на території міста Кам’янка-Дніпровська та села Велика Знам’янка. За результатами роботи комісії виявлено недоліки, які були допущені представниками ПП «Універсалгазбуд» (генеральним підрядником) під час проведення робіт з реалізації проекту «Реконструкція Кам’янської та Знам’янської компресорних станцій для захисту від підтоплення Кам’янсько-Дніпровського району Запорізької області». По-перше, на магістралі повітропостачання основним порушенням є недотримання норм закладання сигнальної стрічки та самої магістралі на глибину меншу, ніж передбачено робочим проектом. Зазначені порушення можуть призвести в зимовий період (під час морозів) до збоїв в функціонуванні магістралі. Також, відповідно до Правил улаштування електроустановок (ПУЕ), що зазначені у робочому проекті, на ЛЕП по вулиці Набережній високовольтні опори знаходяться на меншій глибині, ніж визначено нормами та є в нахиленому стані, що в зимовий період (під час опадів, штормів та морозу) може призвести до руйнування ЛЕП. На ділянці між Кам’янською компресорною станцією та районною лікарнею проведені роботи зі закладання скидних трубопроводів крізь тіло дамби. Згідно робочого проекту, вода зі скидних трубопроводів буде потрапляти не у водосховище, а в тіло дамби, що призведе до надлишкового насичення дамби водою. Для усунення зазначеного недоліку необхідно подовжити скидні трубопроводів. Після закладання скидних трубопроводів зі свердловин з глибинними насосами, гребінь Кам’янської дамби потребує ремонту, а саме – дорога із бутового каміння. Відсутність бутової кладки може призвести до розмивання дамби під час сильних опадів.

     Кам’янсько-Дніпровською міською радою неодноразово наголошувалось генеральному підряднику на зазначених недоліках вже проведених робіт. Їх наявність не дасть очікуваного та ефективного результату - пониження ґрунтових вод. На даний час недоліки не усунено. Як стало відомо, весною поточного року Департамент Державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ) в Запорізькій області видав сертифікат готовності на об'єкт.

На сьогодні по Кам'янській протифільтраційній завісі, куди входить територія Кам'янки-Дніпровської та Водяного, з 154 свердловин працюють 104, а по Знам'янській протифільтраційній завісі з 81 свердловини працює тільки 24. Для поліпшення роботи працюючих свердловин в квітні-червні поточного року ми пройоржили 70 одиниць в Кам'янці-Дніпровській та 24 - у Великій Знам'янці. До йорження прохідність свердловини становила 3-4 літри в секунду, після йорження – 10-12 літри в секунду. Основною проблемою для нас безперечно є фінансування: відсутні кошти на матеріали, паливо. Для повноцінного функціонування в свердловинах необхідно міняти колони, які складаються з повітроподавальних і водоподаючого труб. Для кожної свердловини колона повинна бути 18-20 метрів.
Наша дільниця фінансується Дніпровським басейним управлінням водних ресурсів. Але звідти нам не надходить достатньо коштів.

Наслідки підвищення грунтових вод.

 

Фото без опису

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь