Водянська громада
Запорізька область, Василівський район

День Соборності України у Водянській ЗОШ №1

Дата: 22.01.2019 18:51
Кількість переглядів: 585

Фото без опису 

«Соборність в душах, єдність у серцях, а сила в знаннях!».

 

 Ідея соборності бере свій початок від об’єднання давньоруських земель навколо князівського престолу в Києві, а її філософське коріння сягає часів Візантії. Протягом віків її практичним втіленням займались українські гетьмани Богдан Хмельницький, Іван Мазепа, Петро Дорошенко, Пилип Орлик. У ХVIIІ - початку ХХ ст., коли українські землі були поділені між сусідніми державами: Польщею, Росією, Румунією, Австро-Угорщиною, ця ідея знайшла своє відображення у працях кращих вітчизняних мислителів, оскільки для боротьби за свої національні інтереси Україні була вкрай важливою територіальна єдність.

            В результаті ухвалення ІІІ Універсалу Української Центральної Ради 7 листопада 1917 р. була проголошена Українська Народна Республіка, до складу якої увійшло 9 українських губерній.

           Під впливом цих подій в жовтні 1918 р. у Львові представники західноукраїнських політичних партій створили Українську Національну Раду, а 10 листопада того ж року було проголошено утворення Західноукраїнської Народної Республіки. Відтоді між урядами УНР і ЗУНР велися переговори про втілення ідеї соборності.

           Урочистий Акт Злуки розпочався 22 січня 1919р. о 12.00 на Софіївському майдані, де зібралися десятки тисяч киян. В присутності іноземних дипломантів держсекретар Л. Цегельський передав голові Директорії В. Винниченкові Грамоту-ухвалу УНР. Було зачитано універсал, в якому проголошено про з'єднання Західно - Української Народної Республіки з Українською (Придніпрянською) Народною Республікою в одну суверенну Народну Республіку. Від нині злилися в одно Галичина, Буковина, Закарпаття, Придніпрянська Україна в одну Велику Україну.

            На жаль, це об’єднання виявилось нетривким, і невдовзі історія розпорядилась так, що окремі частини українських земель знову опинились у складі різних держав. А методи, якими було здійснене нове об’єднання “сходу” і “заходу” в 1939 році, полишили в думах мільйонів українців    незагоєні рани.

           Ці вікопомні історичні події сформували підґрунтя для відродження незалежної соборної демократичної України та утвердження національної ідеї. Отож зрозуміло, чому однією з перших акцій, до яких вдалися патріотичні сили в передчутті розпаду СРСР, а саме 21 січня 1990 р., став “живий ланцюг” між Києвом і Львовом як символ духовної єдності людей східних і західних земель України, як запорука існування єдиної, соборної України.

 З метою  формування національної свідомості школярів, виховання у них почуття патріотизму та з нагоди відзначення  Дня Соборності України у Водянській загальноосвітній школі І-ІІІ ст.. №1 ім. Ф.О.Окатенка організовано та проведено ряд заходів:

-тематична виставка «22 січня – День Соборності України»;

-виховні години: «Україна – єдина Соборна держава»,  «Славетні імена України», «Великі творці Соборності»;

- лінійка 9-11 кл. – «Соборна мати Україна одна для всіх, як оберіг»

-конкурс малюнків 1-4 класи «Моя країна прекрасна і незалежна»;

- конкурс читців 5-6кл. – «З Україною в серці»

- конкурс творів - есе 7-8кл. – «Україна моя єдина».

      На початку свята директор школи Чорний В.Д. привітав учнів та вчителів зі святом, розповів про історію соборності України. І з нагоди свята Віталій Дмитрович нагородив грамотами відділу освіти, молоді та спорту переможців районних олімпіад з навчальних предметів, а також переможців обласного конкурсу ім. П.Яцика та  мовно-літературного конкурсу ім.Т.Г.Шевченка.

  Велика подяка заступнику директора з навчально-виховної роботи Піскосі Л.І.,  учням 11-А класу та класному керівнику Ященко А.Г. і учням 10-класу та класному керівнику Ященко Л.М. за підготовлену лінійку та концертну програму до Дня Соборності України.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

 

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь